Tietoa koskista


Koskialueille pyritään tekemään kauden aikana pyyntikokoista eväleikatun istukastaimenen (alamitta 50 cm) tuli-istutus. Saaliiksi saa ottaa vain istutettuja eväleikattuja taimenia, kaikki rasvaevälliset luonnontaimenet  on päästettävä takaisin veteen. Laki määrää suojelemaan uhanalaista taimenta. Koskissa on omaa taimenen poikastuotantoa ja tuemme sitä myös mätirasia istutuksin. Harjusta istutetaan vastakuoriutuneena, sekä kesänvanhana koskialueelle vuosittain, tavoitteena saada lisääntyvä ja elinvoimainen harjuskanta. Kotalan koskille ei istuteta kirjolohta. Mahdollista on, että kirjolohi käy pyydykseen, koska yläpuolisille koskialueille sitä istutetaan, sekä Tarjanneveden puolelle järvialueelle, jos sellaisen saat nauti saaliistasi, se ei vähennä kiintiötäsi ja maistuu hyvälle. Luvan hankkiminen

Kartta


Kotalan kosket (pdf)

Veden virtaama:

http://wwwi3.ymparisto.fi/i3/tilanne/fin/virtaama/IMAGE/BIGIMAGE/Q3504800.GIF


Palaute

Voit myös antaa palautetta meille, kuinka voimme kehittää palveluamme. Voit myös lähettää kuvia, jotka liitämme myöhemmin kuvagalleriaan. Palaute

Lupa-alueet

Kituskoski - lupa-alue 1
Kituskosket on jyrkkä ja kova koski vallankin korkean veden aikaan sekä ehdottomasti vaikein ja haastellisin Kotalan koskista. Vesi putoaa lähes 20 metriä reilun kilometrin matkalla. Maantiesilta ylittää lyhyen ns. siltavirran , mutta varsinainen koski alkaa parisataa metriä alempaa. Kituskosket on lähes kilometrin pituinen yhtäjaksoinen koski, joten sen nimikin on monikkomuodossa. Kitusten alapuolella on muutaman sadan metrin suvantopätkän jälkeen n. 200 metrinen Mustakoski sekä vielä tämänkin alapuolella jokipätkän jälkeen muutaman kymmenen metrin Rekankoski , jotka kuuluvat myös lupa-alueeseen 1. Erityisesti tulee huomioida, että Kituskoskilla on taimenella hyvä luontainen lisääntyminen, joten kohtele taimenlapsia arvokkaasti, käytä väkäsettömiä koukkuja ja vapauta viipymättä sekä vältä kahlaamista vallankin itse Kituskoskien niska-alueella talviaikaan aina kesäkuun alkuun saakka.   

Vehmaskoski-Koskelankoski - lupa-alue 2
Koskelankoski on Kotalan koskista ylimmäinen. Koskelankoski laskee matalasta Jyrkeejärvestä loivana ja peltoon rajoittuvana joenvarsipusikoita lukuun ottamatta. Koskelankoski on koskista helpoin kalastaa ja kahlata. Koskelankoski on kalastettavissa myös tulvahuippuina. Vesi laskee pari metriä reilun puolen kilometrin matkalla. Erikoisuutena voi mainita, että Koskelankoski on tunnettu isoista säynävistä ja jopa lahna voi käydä perhoon. Vehmaskoski on Koskelankosken alapuolinen koski ja välissä on noin puolen kilometrin suvanto-osuus. Vehmaskoski on nimensä mukaisesti rannoiltaan vehmas. Noin puolen kilometrin mittainen koski putoaa noin 7 metriä, joten koskikuohuja riittää Koskelaa paremmin kuin myös vaikeutta on aste pari enemmän. Silta ylittää kosken puolivälissä. Sallittuja välineitä ovat virveli ja perho. Extrana voi mainita, että Vehmaskosken alunen on keväisin Kotalan Koskien paras sumukorentopaikka.

Kalastusäännöt

Lupa-alueella I on sallittua ainoastaan perinteinen perhokalastus. Lupa-alueella II on sallittua kalastaa perho/heittouistin kalastusvälinein.
Koskiin on istutettu vuodesta 2011 alkaen eväleikattua järvitaimenta. Laki sallii sallii vain eväleikatun istukastaimenen ylösoton (alamitta 50 cm). Laki suojelee luontaisesti lisääntyvää taimenta. Toivomme myös, että kutusoraikkojen alueella ei kahlata, koska alueelle suoritetaan myös mätirasia istutuksia vuosittain.

Saaliskalojen alamitat

Istukastaimen 50cm, vain rasvaeväleikattu on istukas ja ottikala
Harjus 35cmKotalan Kosket

Kotalan koskia hallinnoi koskitoimikunta. Toimijoina ovat osakaskunnat, metsähallitus sekä ranta-alueenomistajat ja kyläläiset. Vuoden aikana koskilla vierailee n. 1000 kalastusvierasta, sekä lukematon joukko niitä, jotka haluavat ihastella koskiluontoa, Kitusten rantametsä on suojeltua aarnimetsäaluetta, jossa kiertää luontopolku.
Kalastuskauden aikana koskien kalastoa pyritään tukemaan eväleikatulla pyyntikokoista istuksataimenerällä (alamitta 50 cm). Saalisvarmuutta emme takaa, mutta saamamies ottaa kalan myös matalan veden aikaan syvännepaikoista. Niitäkin on lukuisia pitkillä koskiosuuksilla. Haluamme pitää kosket luonnonvaraisina ja pyrimme myös toimillamme siihen, että ne tuottaisivat runsaasti taimenen poikasia. Taimenkannan vahvistuessa riittävästi tuki-istutuksista luovutaan. Taimen ja harjus lisääntyy koskilla. 
Nauti erämaisesta koskiluonnosta ja Martti Kitusen maisemista - vapaana virtaavat upeat kosket ovat harvinaista herkkua Suomessa.


Tutustu Kotalan Koskiin videon välityksellä!

 

Muita videoita: